Vzdělávání Spolku Pěstoun 26.11.2022

A je tu poslední vzdělávání v tomto roce, a proto jsme jej chtěli pojmout v duchu nadcházejícího vánočního období, načerpat nové informace, sdílet s ostatními, co nás trápí i těší  a zároveň si odpočinout a naladit se na docela náročné období předvánočního shonu.

Sešli jsme se všichni ráno u SOS vesničky v Brně, kde probíhal program pro dospělé  a hlídání pak v dětském centru Jablůňka. Prostředí obou míst je krásné a plně vyhovující pro všechny.

Dospělí měli téma „Citová vazba a výchova dětí v PP“ s osvědčenou lektorku Mgr. Evou Janíčkovou. Úvodní kolečko nemělo konce, protože každý chtěl ten „svůj“ životní příběh povědět co nejpodrobněji a také bylo vidět, jak je důležité, že pěstouni vidí, že starosti a trápení jsou u všech podobného rázu a nejsou v tom sami. Celým vzděláváním se prolínalo téma biologické rodiny. Jak hovořit s dětmi o biologických rodičích, když jsme na ně „naštvaní“ a nepřenášet to na dítě. Jak se chovat na kontaktech, pokud na ně dítě musí chodit. Lektorka vždy dokázala rušnou diskusi zklidnit, vrátit se k tématu a být spíše supervizorkou než lektorkou. Byla vnímavá a citlivá. Nejvíce se snažila „dospělákům“ říct, jak je důležité zachovat si i v sobě obyčejnou dětskou hravost a tou se dětem přiblížit. Občas se zkusit podívat na svět zase pohledem dítěte.

Lektorka měla v zpětnovazebních dotaznících jen to nejlepší hodnocení.

No a co děti? No jejda, ty si ten den užily. Měli jsme pro ně připravené překvapení v pohodě nafukovacího planetária, které nám připravili i s krásným programem, pracovníci BRNĚNSKÉ HVĚZDÁRNY. Oba „kluci“, Tomáš a Jirka, byli skvělí. Vtipní a zároveň věděli tolik o hvězdách, až nám z toho zrak i sluch přecházel 😊Naučili nás poznávat proměny hvězdné oblohy během ročních období, určit souhvězdí a přiblížit život v galaxii. Hlavně jejich trpělivost odpovídat na zvídavé otázky byla neskutečná. Pak nám pustili tři pohádky, nejen naučné, ale i o putování zvířátek za hvězdami. Děti byly nadšené a i ti nejmenší celý program zvládly na 1*. Vždyť ležet na polštářcích pod hvězdnou oblohou a mít kolem sebe i nad sebou plno různých kamarádů je prostě bájo.

Odpoledne pak děti navštívil mimozemšťan a pomocí hlídaček dětem dodat zašifrované zprávy, kdy po jejich vyluštění našly svoje vánoční překvapení – dárky od Spolku Pěstoun. Kdo nebyl na vzdělávání, tomu je klíčové pracovnice rozvezou domů😊

Velké poděkování patří tradičně i našim pečícím pěstounkám, které nám svými výbornými zákusky zpestří vždy celý den.

Vzdělávání bylo ukončeno. A co pak? Přeskočí pár týdnů, je tady rok 2023 a jedeme dáááál…..

Moc se na vás všechny zase budeme těšit.